Νήσος Πρώτη

H Πρώτη είναι ένα πανέμορφο μικρό νησί ακριβώς απέναντι από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Απέχει μόλις ένα μίλι από την ακτή και είναι άνυδρο και ακατοίκητο. Ωστόσο, είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος με ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά.

Το όνομα του νησιού αυτού οφείλεται στον θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα. Γι’αυτό και το νησί μοιάζει με κροκόδειλο: λόγω του θυμού του, ο θεός Πρωτέας έπαιρνε μορφή άγριου ζώου και γινόταν νησί – Νήσις Πρωτεύς.

Το νησί της Πρώτης έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Εκεί σώζονται τα ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο.

Έπαιξε η Πρώτη σημαντικό ρόλο στο Πελοποννησιακό Πόλεμο για αρκετές νίκες στις μάχες μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών περί το 424 π.Χ.

Στο νησί επίσης υπάρχει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Γοργοπηγή που οικοδομήθηκε από 1984 και μετά. Tο παλαιό εκκλησάκι οικοδομήθηκε γύρω στο 1850 στα θεμέλια του αρχαίου ναού της θεάς Ευπλοίας Αρτέμιδος.

Το νησί κατά καιρούς έχει γίνει φυσικό λιμάνι για καράβια που θέλουν να γλιτώσουν από τρικυμία του Ιονίου Πελάγους, όπως το θωρηκτό "Σπέτσες" που προσορμίστηκε εκεί το 1899.

Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριό του ο Κεφαλλονίτης κουρσάρος Κατούλιας, με πλήρωμα από την Μάνη – το Αυλάκι του Κατούλια.

Στην θέση "Γραμμένο" είναι χαραγμένες περίπου 30 σκαλιστές επιγραφές μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. Κάποιες επιγραφές εκφράζουν ευχές των, κατά διαφόρων εποχών, ναυτιλλομένων που καταφεύγανε με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους. Κάποιες άλλες επιγραφές εκφράζουν προειδοποιήσεις για τους πειρατές...

« Όποιος νύχτα κοιμηθεί στα στενά της Πρώτης, αν δεν αγρυπνεί θα γίνει λάφυρο των ληστών της Μπαρμπαριάς. »

Φωτογραφίες